sape.folow.aku.bagi.seposen

Friday, January 27, 2012

3 dalam 1 ~

assalamualaikum.

skrg ni byk sgt kekangan nk wat blog. mane x nye. seminggu aku dok umah 2 kali je aku dpt online secara penuh. lain2 semua on9 gune hp jek. kui3.

ni aku combine kan aje cerita2 yang aku nak kongsi.

NADIA's ENGAGEMENT & bubur kacang.


senin lepas. sorang lagi kawan aku telah selamat ditunangkan dgn pilihan hati. mmg seronok la. gembira bila sorang2 dah meniti detik2 indah. walaupun air mata hampir menitik ; hati bagai dilumat2 bila mendengar perbualan org2 y dah berpunya ni. tp aku tetap bersyukur sbb another one of half dah semakin happy meniti hari bahagia. mmg aku happy for them.

nadia selamat ditunangkan dgn encik pilihan hati yang dah dikenali selama bertahun2. best sgt2 lau follow cite diorang ni.

dgn pakai baju pink striking. nadia mmg sgt cantik pd hari tu.


ipa and nad ~


org2 yang dah berpunya ~ :)

cuma nak dijadikan lagi satu cerita menarik. hari y sama aku kene hantar bubur kacang satu bekas besar tu g umah abg sulong aku. sbb on the same day umah die kenduri akikah adam. punye kejar kan nk g majlis nadia ni. aku jadik tersangat2 lah cuai. sampai boleh tumpah keSEMUA bubur kacang tu dalam keta kat seat belakang!!! oh my lord!! bayang kan aje la. dah terkorek2 adik aku sisa2 bubur tu. syg sgt. dan juga melayang RM40 aku g car wash. dapat percuma lagik senyuman + sindiran brader2 kat car wash tu. aku tadah telinga ngn hati yang lapang. hehe.

menjadi lah aku bahan ketawa satu umah untuk sebulan dua ni. juga menahan la hisung aku membau hapak keta sebulan dua ni. aku dah beli pewangi keta sampai 3. kalau x hilang jugak bau. aku tak tahu laaa. hahaha. 


haa satu bekas ni lah bubur kacang tumpah kat seat belakang keta aku. haih~

MISS HOUSEMATES~

oleh kerana aku skrg dah kene pindah umah sewa, x leh tido bawah ketiak mak lagi kan. aku kene lah adapt ngn new frens, new environment, new housemates....

yang menjadi dilema aku skrg ni. aku dapat housemate yang.. alaaa susah ak nak sebut. tapi mmg ni lah kenyataan nya. 

aku sgt2 x selesa!!!! heeeeee.. selisih~

aku malas nk story byk. aku harap ngn gambar ni dah terbayang la kestressan yang melanda aku ye?



korang boleh bayangkan x??

mula2 mmg aku positif kan diri aku. mmg aku tanamkan sifat memahami dgn situasi ni.

ye lah. org dah bekerja ni kan lain. 
maybe die x sempat kot. maybe die x larat pas balik kerja. maybe die tgah stress. 

ok. aku terima. 

doa kan aje la aku selamat ek. siyes. cume aku sgt2 yakin tuk tetap ngn pendirian aku tuk duk umah ngn die ni sbb aku akan dapat bilik lain2. dan juga aku hanya 3 bulan je kat situ. so maybe aku tak kacau dia, dia pun x kacau aku. 

tapi.......???

andai benar lah 'jangkaan' GPK skolah aku tuh yang aku ni bakal dipostingkan terus ke sekolah tuu. taubat weyh. aku PINDAH~~ !!!!!

RINGGIT MALAYSIA (RM)

sebagai bekas penganggur terhormat. jujur aku akui mmg aku xdek saving. ilek. nahi hey kalau shah rukh khan cakap.

jadik dapat pulak aku keja yang style 'gaji pas 3 bulan baru dapat'.. aku dapat penyakit MALU weyh.. dah jadik ape dah aku ni. bile every week aku kene ade sum money yang mmg aku sendirik tak tahu mane nak kebas. dah la zaman belajar aku perabes duit mak ayah. ni dah zaman keje pon perabes jugak. alahai~~

skrg ni jek. aku berhutang ngn MOK aku almost RM1000 dalam masa 2 minggu tau. ye lah kan. minyak, tol, sewa umah, groceries, beli bnde2 nak masuk umah baru, hari tu x ray & medical check up dah berapa, duit makan lagi hari2. pergh kan. duit dah macam air~ laju jek habes...

so, mmg langkah berjimat cermat mmg aku kene laksanakan selepas ni. makan x makan tuh y kene kurang. tapi betol weyh. jadik org gemok mcm aku. siyes aku cakap. 4 jam ko x jamah nasi, kepala boley jammed x ley berfikir tau. tangan boleh gigil2. hahahaha.

kesimpulannye. jgn lah jadik gemok mcm aku k~ :P

oke lah. 

enough kot tuk hari ni..

bye peeps!!

:)










thanks!! with love ; ipa faiza.

Tuesday, January 24, 2012

draft 1 : kota masai~

Assalamualaikum.

Huwaaa lame rasenye aku x menulis. Dah berhabuk entry ni. *padahal baru bape minggy. Kuang3.
Bukan ape. Busy ooo. Huhu.

Alhamdulillah. Aku skrg dh berada di bumi pasir gudang. Kota masai. Aku de bgtahu kan aku terpilih tuk program interim tu. So, akhirnya aku ditempatkan di SMK KOTA MASAI, PASIR GUDANG. =)

Meh la aku cite ape bnde INTERIM ni. Bukan ape, skrg ni kan tgah kecoh sgt2 y kami graduan pendidikan ni x dapat2 posting. Janji bulan 11, pas tu bulan 1. Skrg bulan 1 dah berlalu pon maseh xde ape2. So, tiber2 INTERIM ni wujud. Untuk apa atau ade makna political di sebaliknya. Aku tak tahu lah~~ kui3.

·         Individu yang diambil bertugas sebagai guru di bawah KPM bagi sesuatu tempoh bagi isi kekosongan hakiki & ia belum lagi dilantik oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran (SPP) sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendiddikan (SPP)

  • ·        
  • Tarikh lantikan : 3 Januari – 31 mac 2012
  • ·        
  • Jawantankuasa pelantik = KPM dan juga JPNJ (Jabatan Pelajaran Negeri Johor)
  • ·        
  • Status = bukan kakitangan kerajaan tetapi tertakluk kpd peraturan KPM.
  • ·        
  • Gred gaji = DC 41 total + Cola = RM 2***.00
  • ·        
  • Xde KWSP
  • ·        
  • Syarat – syarat : warganegara, bawah umur 35, ade kelayakan akademik y diiktiraf, Kredit BM (SPM) + kredit 3 subjek lain.
So, murid2 paham? Haha.

So, sebagai guru baru. Aku dapat la ngajar 10 waktu. Dalam 350 minit je. X banyak. Sbb waktu2 seterusnya aku mestilah duk kat bilik kaunseling tuu. I kan kaunselor nokk~

10 waktu tuu aku jadik cikgu AGAMA form 4 ~ sila jgn panggil aku ustazah yer. Hahahaha. Yang lain2 tuh aku ajar pendidikan sivik & kenegaraan.

So far, pengalaman ok jek. Dapat pulak geng yang leh masuk kepala. Aku + izzah + dilla + yun. Hehe x lupe jugak zilla. Ni mmg best fren aku kt sini lah. Huhu. Setakat ni nak ape2. G medical check up, g settle surat akuan sumpah, shopping2. Ngn diorang lah. Heee =)

So, itu dulu kot. Bye2.

Cikgu nak wat RPH ni k~

Ok ~ 



16jan2012
9.15pm
jalanNenas,kota masai 2!

thanks!! with love ; ipa faiza.

Sunday, January 8, 2012

sesuatu yang baru..

assalamualaikum.

yuhuuu. lame doe x wat entry. bukan ape. dah name line tumpang. kalau tuan badan x online, xdpt laaa den nak hapdet.

eh korang2. nk bgtahu. aku ditawarkan g program INTERIM.. nak tahu ape? pi google eh. jgn nak tunggu suap je. hahaha.

so, tomorrow i'm heading to JB!!!! 

maka bermula lah satu episod baru ke atas diri aku. waaah gempak x? kui3.

  • harap2 dapat ngajar kt skool y x jauh dr member2. supaya aku tak rasa dipulaukan. hehe.
  • harap2 gaji tak tergantung. ehem2. lum stat keje dah pk gaji~~ desperado sgt kot. 
  • harap2 aku tak kene lah mengajar subjek killer mcm english ke, math ke. sbb aku ni dah bongok rasanye dalam subjek itu.
  • harap jugak staf2 skool x kerek and leh terima aku seadanya.. tuhan tolong lembutkan hati dia.. eh??!! ombak rindulah pulek~

harap2 jugak jumpe jodoh. haaaaaa teeeetttt!! kahkahkah3.




very2 exciting for four of us coz we are going to enter a new world!!!
to elly : harap skolah kite dekat2.
to liq : same jugak. harap skolah kite dekat2.
to mimi : semoga sempoi keje kat ASTRO tuu~ 
syg semuaaaa sangat2!!!


kalau dah namanya rezeki kan?

ok lah. babai.




thanks!! with love ; ipa faiza.

Sunday, January 1, 2012

Kejam.

Assalamualaikum.

Aku ada adik pompuan. Sorang je. Nama die aniz. Selalu benor die menggelar diri dia tu haneyzz. Kdg2 honey. Mcm2 lah.

dah ade boyfren dah k.

Die ni sgt beza ngn aku. Satu y ketara mmg umur lah. Kalau dia sama umur ngan aku ; x jadi la die adik aku kan. Jgn bengap sgt. Pliss.

Lagi satu y ketara. Die ni kurus. Sgt kurus double2 dari aku.

Ada satu ketika. Dulu2 la. Tp xde la zaman nagasaki kene bom ngn amerika.
Aku penah borak ngn die.

“eiiih dah makin gemok la ipah. Ko rasa ipah ok x pakai baju ni”

“eh ipah. Ipah oke lah gemok mcm ni. Biar je la gemok cenggini”

“kenape??”

“sbb kalau ipah kurus, ipah lagi cantik dr aniz”
.

.

.

.

.
Kejam kan statement tu.
Nampak niat zalim dia suh aku gemok.
Xpe lah. Demi adik.
walaupun terselit jugak rasa hidung kembang aku tuh.

Aku gemok jugak la, sampai skrg ni. Supaya adik aku tetap kurus dan berusaha untuk terus jadik hot.

Mulia kan aku?
Leh dapat AWARD kakak mithali.


Psst : x yah banyak alasan kalau diri sendirik mmg gemok ; x yah nk tuding jari kt org lain lau diri sendirik mmg gemok. 

'' we always need a reason from someone about things that happen to us ; but always give other people excuses for things that happen to them ''

AZAM YANG DAH BERTAHUN-TAHUN LEPAS (tapi masih jadik azam) ; nak kurus!!


jgn jadik bengap sgt tak tahu aku y mane 1. 
tp pliss laaa.. even die kurus. aku lagi comel kan. kan. kan? haih~


eh eh. ni entry aku y ke 300 lah! bangga3.




thanks!! with love ; ipa faiza.

tahun baru, azam baru??

Assalamualaikum.

Esok tahun baru. 2012. Jadik semua bende nak jadi baru.

Umur baru, semangat baru, baju baru, boyfren baru, semuaaa pon baru lah.

Seringkali tahun baru ni dikaitkan dgn azam baru. Sbb ye lah. Konon bila tahun dan berubah dianggapkan azam-azam y lepas dah settle. So, kene list azam baru.

Mcm tu ke??

Kalau Tanya aku, “apa azam ko pah??”

Definitely aku jawab, “Azam tuu pak ngah aku.”

Haha. relaks. Jgn kata aku tak kelakar ponn. Hello, aku bukan finalis MLM~ maharaja lewak mega ponn doe! –hidup BOBOI ~ walaupon kalah.

Xde laa. Pada aku azam ni x de lah kene tunggu tahun baru nak senaraikan bagai pon. Bile2 mase pon boleh.
Tak kan azam ;

‘aku akan mula cukup sembahyang tahun baru ni’ ;
‘start 2012 aku akan pakai tudung’ ;
‘tahun ni aku akan jadi insan yang lebih berguna pd masyarakat, bangsa & agama’

dan mcam2 lagi azam laa nak kene tunggu tahun baru kot~

Bende2 tu bukan ke mmg korang patut semaikan dalam hidup korang hari2 ke? Sejak dr mula tahu dosa pahala ke? Bnde y patut wajib buat ke, bukan semata sbb azam?

Jadi, jgn jadikan alasan tahun baru , baru kene ade azam.

Tanamlah azam dalam hati tu kalau boleh setiap hari, setiap masa, setiap saat, setiap detik.

Okey.

Ape2 pon HAPPY NEW YEAR guys!!

" those who are wait for TOMORROW are idiots " ~ proposal daisakusen.


 



thanks!! with love ; ipa faiza.