sape.folow.aku.bagi.seposen

Monday, March 26, 2012

aku graduan pendidikan 2011~


AMARAN ; ini entry panjang. beware!

perkhidmatan aku sebagai guru interim bakal ditamatkan x lama lagi. genap lah 3 bulan.
3 jan - 31 mac.
perasaan??
happy ade. sbb pk dh x seksa nk ngajar budak2 ni.. hehe.
sedih pun ade. sbb kenang ape aku nk wat pas ni sementara tunggu posting.
malu pon ade. sbb dgar2 kabar. ade y dpt sambung kontrak. tp aku rase aku x dapat. segan weyh bile aku sorang je xdpt. yang lain dpt. 
oke. lantak kan. rezeki ade di mane2.

selepas ni. bermula lah semula episod penganggguran aku.
bile ungkit pasal bab ni jek. pasti hati aku sayu sgt2. 
sbb ape. cecah bulan 6 ni. genap lah SETAHUN aku menganggur secara profesional.

kenape ek?? 
tadi mase mkn kt kantin sekolah.
ade akak2 ni bual2 pasal kitorang.
ayat die yang wat aku tacing.
"kesian korang kan, hala tuju pun x tahu. asyik kene menunggu jek. mcm kitorang dulu, pas grad je terus posting"
memang menyucuk.

aku pun tak paham.
kadang2 nk marahkan budak DPLI n KPLI ni.
dah de degree on masing2 punye bidang. why mesti nk jugak korang penuhkan industri pendidikan ni.
mcm yang saing aku ni kan.
ade 4 org cikgu DPLI masuk. KOMFIRM posting. keje dah tetap.
tp kitorang. y mmg graduan pendidikan.
x pasti dan x sah taraf lagi. hehe.

tapi.... nk salah diorang pon x gune.
dah kerajaan tawarkan bnde tu.
lau aku pun as diorang. ade peluang tu. aku rembat je.
kui3.

tadi..... kwn msg. akmal.
dah pung pang cite.
ayat die.
"2 semua rezeki..."
ye. aku setuju.
tapi, rezeki tu akan ade bile peluang pun ade.

macam aku. dah macam ditelan mati mak diluah mati ayah.
aku ni terikat ngn biasiswa KPM.
so, x leh apply mane2 jabatan lain. AGENSI lain pon x leh. 
maksud lain nye komfirm keje jadi cikgu lah.
kalau x, biasiswa kene tarik. so kene bayar semula. 
jadi aku x apply mane2. dan aku tidak boleh kerje di mane2 selain dr KPM.
lau nk keje pon. underground. y nama x masuk sistem.
keje ape? 
kilang ke, kedai rm2 ke, kedai makan Pak Harun ke, sekolah memandu Tan Boon Heong ke.
dan yang sewaktu dgn nye lah.
ari tu ade MARA open tuk pegawai psikologi pun aku pandang je.
UNIKL, UNISEL dah bukak application baru. pun aku pandang ngn mulut ternganga.
mcm dh let go peluang y mmg besar chances die tuk dapat.
its ok lah.
sbb konon aku ni budak KPM.

tapi.... baru2 ni. diorang ckp.
budak2 biasiswa pon x dijamin masuk sekolah.
semua bergantung kepada interview dgn SPP ari tu.
so???

adoiyai~
sakit pale n sakit hati bile nk cite bende ni.

walau ape2 pon.
aku x nak menjadi golongan orang yang tidak bersyukur.

ikut nafsu aku sebagai manusia yang lemah ni.
lagi la menyucuk hati paru-paru ulu pankreas.
bila tengok kwn2 lain.
dah beli umah, dah beli tanah, dah kawen, dah anak 3 orang.
dah tukar 4,5 kerja, dah naik pangkat. dah itu dah ini.

aku?? dalam usia 25 tahun.
nak mula ape2 pun x tahu lagi. hahaha.

still. aku sgt2 bersyukur.
at least ade jugak INTERIM ni.
dr kwn2 aku y negeri2 xde interim.
lagi lah berbulan2 duk goyang kaki kat umah.

paling-paling x, cukup lah gaji 3 bulan ni nk cover penantian aku untuk tarikh posting yang sebenar.

ish. x nak2. jangan aku terdiri daripada golongan yang merungut.
harap ini hanya luahan. bukan untuk menyinggung mana-mana pihak.



Allah s.w.t berfirman “Dan jika kamu menghitung nikmat Allah, nescaya kamu tidak dapat menentukan jumlahnya” 

(An-Nahl: 18) 





thanks!! with love ; ipa faiza.

5 comments:

  1. pernantian 1 penyiksaan...siksa sgt kn...bla kta nk posting ni..huhu

    ReplyDelete
  2. betullllllllll lah cik ct oii.. huhu

    ReplyDelete
  3. slmt tghari ckgu..!



    insyaAllah ada rezeki tu nanti..

    jom bergosip..tgh free kan..?

    hahahahah...bole gitu.?

    ReplyDelete
  4. senget : jom2.. haha.
    aku pon dh x masuk kelas daa~~

    ReplyDelete

sila lah komen. jgn malu2 tau~

:)

pasti akan di reply!